Facebook post grillázs mézeskalács

 

Felejthetetlen élményekre fel!

A tábor ötletének megszületése…

Mindig is nagyon szerettem gyermekekkel foglalkozni. Szinte egy nap sem telik el úgy, hogy két saját fiam mellett ne nyüzsögne még körülöttem néhány eleven gyerkőc. Mindig igyekszem olyan programokat kitalálni nekik, amivel hasznosan és izgalmasan tölthetik el az időt. Nincs is annál szebb, mint boldogságtól ragyogó gyermekarcokat körülötted látni. És ezek a boldog arckifejezések jelentik számomra a legtöbbet. Nem is kell ennél jobb visszaigazolás.

Mint szülő én is tisztában vagyok vele, hogy a nyári szünidő mekkora kihívást jelent mindannyiunk számára. Hisz rohanó világunkban egy fárasztó munkanap után nem igazán jut energia gyermekeinkkel aktívan foglalkozni és nekik hasznos szabadidős programokat kitalálni. A nyári táborok nagy segítséget jelentenek nekünk szülőknek. Több szülőismerős bíztatására jött az ötlet, hogy megszervezzem az első KreAktív Nyári Tábort. A tábor helyszínül a Ság hegyre esett a választásom, mivel itt a gyerkőcök festői környezetben a szabadban tölthetnek el társaikkal egy felejthetetlen hetet és vehetnek részt izgalmas és interaktív programokon. A tábort a 6-10 éves közötti gyerekeknek ajánlom. A programokat az ő érdeklődési körének megfelelően állítottam össze úgy, hogy azok fiúknak és lányoknak egyaránt érdekes legyenek.

Pár szóban a táborról…

A mai modern világban a régi értékek és a hagyományok egyre inkább felejtésbe merülnek. Ezért gondoltam arra, hogy a tábor fő témájául a hagyományőrzést, a régi mesterségek és tevékenységek megismertetését választom. A tavalyi workshop-on megtapasztalhattam, hogy a gyermekek mennyire élvezik és örömet okoz nekik az alkotást. Így lett a tábor egyik fő programja a mézeskalács- és grillázskészítés. Annyi érdekességgel, hogy a hagyománynak megfelelően kemencébe sütjük meg a mézeseket, utána pedig nyári motívumokkal díszíthetik a gyermekek.

Nem hiányozhat a programból a Ság hegyi túra sem, amely során bejárjuk a hegy nevezetes részeit, és kalandos ösvényeken barangolunk. A túrához, egy kedves ismerősöm ötlete alapján, túrabotot is faragunk a „nagy” kalandra. A faragás egy igazán izgalmas és kézügyességet fejlesztő tevékenység, amelyben minden lurkó örömét leli.

A népi hagyományok vonalát követve jött az íjászat ötlete is. A Ság hegyen a helyi íjászegyesület közreműködésével tudjuk ezt a programot megvalósítani.

Fontosnak tartom továbbá, hogy a táborozók a tábor ideje alatt egymást is jobban megismerjék, összekovácsolódjanak és akár barátságok is kialakuljanak. Az egyik nap programja lesz a közös csapatépítés. Ennek keretében elkirándulunk a Sümegi várhoz. Minden gyermek szereti a várakat, a történelem fontos helyszíneit. Szeretnek állatok közelében is lenni, és középkori játékokkal játszani. Mindezeket megtaláljuk és megismerjük a sümegi kirándulásunk során.

A kézműveskedés is az egyik kedvenc szabadidős tevékenységeim közé tartozik. Adta magát tehát az ötlet egy kreatív délelőtt beiktatására. Ezen program során nyári ajtódíszeket, illetve asztaldíszeket készíthetnek a gyerekek. Úgy gondolom, ha meg akarjuk őrizni a régi valódi értékeket és őseink hagyatékát, tovább kell adnunk a jövő generációjának a megszerzett tudást. És ez az amit nagyon szeretek: Átadni a gyerekeknek azt a tudást, ami az évek során felhalmozódott bennem. És ők képesek ebből a tudásból valami nagyszerűt kreálni. Leírhatatlan érzés látni a gyermeki örömet, amikor egy alkotás elkészül és azzal boldoggá teszik szüleiket.

Nem hiányozhat a programok közül egy igazi kincs, a Ság hegy tövében elhelyezkedő Vulkánpark meglátogatása sem. A Vulkánpark elénk tárja mindazt a rengeteg értéket, amit a mi Ság hegyünk magában rejt. És ezt igazán meg kell becsülnünk, hogy egy ilyen érték található a közelünkben és ahányszor csak megyünk, mindig újabb és újabb dolgokat tanulunk meg. A parkban egy jó kis csapat, kiváló idegenvezetés és egy kis kézműveskedéssel vár a táborozókra.

A tábor a gyerekeknek egy igazi kikapcsolódás jelent a nyári hetek alatt, jól megszervezett programokkal, és közös játékokkal, ahol az egymáshoz való alkalmazkodást is tovább mélyíthetik. Testközelből megismerhetik a természeti kincseket: Kapcsolatba kerülhetnek a növényekkel, állatokkal, fával és kövekkel.

A KreAktív Nyári Tábor lehetőséget biztosít a gyerkőcöknek, hogy kilépjenek a modern, internettel körbeszőtt világból, lenyugodjanak és elidőzzenek a természet tanulmányozásával, ahogy azt mi tettük gyermekkorunkban. Szabadjára engedhetik fantáziájukat, kreativitásukat, hogy egyedülálló alkotások születhessenek. Hisz a legfontosabb az alkotás öröme.